Ot Deyip Geçmeyin!

Farmakognozi ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, mevsim değişimlerinin insan vücuduna olan etkisinin son derece önemli olduğunu ve bu etkileri hafifletmek için bazı bitkilerden faydalanabileceğimizi anlattı. İşte birbirinden yararlı bitkiler…

Biberiye Yaprakları

Yapılan deneysel çalışmalarda barsaklardan yağın emilmesini azalttığı ve dolayısıyla kilo almayı ve karaciğer yağlanmasını önleyebileceği bildiriliyor. Ayrıca safra salgısını artırarak sindirimi, bilhassa yağlı besinlerin sindirimini kolaylaştırıyor. Diğer taraftan, biberiye yapraklarının idrar söktürücü özelliği vücuttan ödemin sökülmesine de yardımcı oluyor.

Funda Yaprakları

İdrar artırıcı etkisinin yanı sıra sindirimi kolaylaştırıcı özelliği bulunuyor.

Kiraz Sapı

İdrar artırıcı özelliğinin yanı sıra zengin potasyum içeriği nedeniyle vücutta idrar ile atılan potasyum dengesinin bozulmasını önlüyor.

Isırgan Yaprakları

Potasyum bakımından zengin bir idrar söktürücü olmasının yanı sıra vücuttaki ödemin atılmasına da yardımcı oluyor.

Yeşil Çay ve Mate

İçinde bulunan kafein maddesi nedeniyle fiziksel halsizliği giderici ve enerji verici bir içecek olarak biliniyor. Kafein türevleri idrar artırıcı etkisi ile yine vücutta ödemin sökülmesine yardımcı oluyor. Yeşil çay ve mate bitkileri yağ yakıcı (lipolitik) ve glikojenolitik özelliktedir. Yağ yakıcı etkisi klinik çalışmalar ile de ortaya konulmuştur.

Kekik Uçucu Yağı

Safra artırıcı etkisi bulunuyor dolayısıyla sindirimi kolaylaştırıyor.


Konular