Seferiliğe niyet şarttır

[b][color=blue]Seferiliğe niyet şarttır



Sual: Seferi olmak için, niyet şart mı?

CEVAP: Evet, niyet şarttır. Mesela bir kimse, Pendik’ten 50–60 km uzaktaki İzmit’e gitmek üzere otobüse binse, otobüste uyuyup kalsa, Düzce’ye gelince uyansa, Düzce Pendik arası, seferilik mesafesinde olduğu halde, Düzce’ye niyet ederek gelmediği için seferi olamaz. Bir kimse de, Pendik’ten Düzce’ye gitmek üzere otobüse binse; fakat ben sefere niyet etmiyorum dese de, seferi uzaklığa gitmeye karar verdiği için seferi olur. Bu kararı niyet sayılır. Yani gideceği yer seferilik mesafesinden fazla ise, niyet etmese de seferi olur; seferilik mesafesinden az ise, seferiliğe niyet etse de seferi olmaz. Demek ki, seferiliğin gerçekleşmesi için, hem seferi uzaklık şart, hem de niyet şarttır.



Seferilikte niyet

Sual: Bir kimse, 80 km uzaktaki A şehrine gitse, sonra bir işi çıkıp A şehrine 85 km uzaktaki B şehrine gidip tekrar A şehrine dönse, B şehrinde seferi olur mu?

CEVAP: Seferi olmaz. Eğer A şehrine giderken, B şehrine de uğrayacağını biliyorsa, o zaman hem A şehrinde, hem de B şehrinde seferi olur.



Seferilik

Sual: Bir kimse, sefer uzaklığındaki A şehrine toplam 30 gün kalmak üzere gitse, gittiğinde orada 10 gün kaldıktan sonra, 10 km uzaktaki B şehrine gidip, orada 10 gün kaldıktan sonra, 10 km uzaktaki D şehrine gitse, orada da 10 gün kaldıktan sonra tekrar A şehrine gelse, 30 gün hep seferi mi olur?

CEVAP: Hayır, seferi olmaz, mukim olur. Mukim olduktan sonra, seferi uzaklığa gidilmedikçe hep mukim olunur. Eğer çıkarken, B ve D şehrinde 10’ar gün kalacağını bilseydi, 30 gün hep seferi olurdu. Aynı durumda, Maliki’yi taklit eden ise, hep mukim olurdu.



Seferilikte mesafe

Sual: İstanbul’dan İzmit’e giden seferi olur mu?

CEVAP: Seferi olmak için, Hanefi’de 104 km uzaklığa gitmek üzere yola çıkmak gerekir. İstanbul’un neresinden yola çıkıldığına göre ve gidilen yola göre değişir. Mesela:

İzmit - Bostancı köprüsü: E-5’ten 90 km, E-6’dan 102 km.

İzmit - Boğaz köprüsü: 103 km.

İzmit - Fatih köprüsü: 122 km.

İzmit - Yenibosna: E-5’ten 145 km, E-6’dan 160 km.

Demek ki, bir kimse, Boğaz köprülerinin Avrupa yakasındaki herhangi bir yerden İzmit’e giderse seferi oluyor.


[url]www.dinimizislam.com[/url]

















[/color][/b]

Konular