Kurtaralım derken ölüyor ve öldürüyoruz

Kurtaralım derken ölüyor ve öldürüyoruz


Türkiye'de havaların aniden ısınmasıyla birlikte boğulma vakaları da artış gösterdi. Her yıl yaşanan facialardan ders alınmayınca vatandaşlar serinlemek uğruna can vermeye başladı.

İlgili Haberler


Suda boğulana nasıl müdahale edilir?

3 öğrencinin okulunda yas var


Önceki gün Burdur'da bir gölette üç lise öğrencisinin boğularak ölmesi ise bilinçsiz kurtarma çalışmalarını yeniden gündeme getirdi. Aslında 8 genç arasında boğulma tehlikesi yaşayan sadece Çağlar Ocak'tı. Diğer iki öğrenci, arkadaşlarını kurtarmak için girdikleri suda ölmüştü.

Geçen yıl da Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde 6 yaşındaki Esra'yı kurtarmak için suya atlayan 6 amca çocuğu aynı şekilde can vermişti. Bu olayların çoğu, yüzme bilmediği halde suya girenler ile ilkyardım eğitimi almadan kurtarma çalışmasına girenlerin başına geliyor.

Uzmanlar, suda müdahale eğitimi almamış bir kişinin, yüzme bilse dahi çırpınan mağdura yardım etmemesi gerektiğini söylüyor. Aksi halde suda çırpınan kişi kendisini kurtarmak isteyene sarılarak birlikte boğulmalarına sebep olabilir.

Medline Acil Yardım Akademisi Müdürü Dr. Bülent Dik, Türk halkının yardım etmeyi çok sevdiğini ifade ederken, yanlış müdahalenin daha kötü sonuçlandığını hatırlatıyor. Dr. Dik, boğulma olayları ve ilkyardım hakkında şunları anlatıyor: "Boğulmalarda ilkyardımın temel amacı, akciğerlere hava girmesini sağlamaktır.



İlkyardıma mümkün olduğunca zaman geçirmeden başlanmalıdır. Kazazede sudan çıkarılır çıkarılmaz, solunum yolları temizlenmeli, başı iyice arkaya yatırılarak alt çenesi iki elle kavranıp aşağıya ve geriye çekilmeli, bu arada ağzı açık tutmalı, ağızdan ağza yapay solunum uygulanmalı ve göğüs kafesine düzenli aralıklarla bastırarak kapalı kalp masajı yapılmalıdır."

Gelişmiş ülkelerde ilköğretim çağından itibaren ilkyardımın ders olarak okutulduğunu belirten Bülent Dik, Türk insanının kazalar karşısında çok bilinçsiz olduğunu vurguluyor.

Yanlış müdahalenin sakatlıklara sebep olduğunu kaydeden Dik, şu uyarıda bulunuyor: "Çok sık yaşanan trafik kazalarında araçta sıkışan veya boynu kırılan kazazedenin bilincini kontrol etmek için yüzü tokatlanıyor. Kesinlikle yanlış olan bu müdahale, kişinin ömür boyu sakat kalmasına neden olabiliyor. En sık karşılaşılan diğer bir yanlış, kalp krizi geçiren birine ısrarla kalp masajı yapmak."

Her yıl bin kişi suda can veriyor

Türkiye Yüzme Antrenörleri Derneği Başkanı Serhat Çetinkaya, Türkiye'de yılda ortalama bin kişinin boğulduğunu söyledi. Çetinkaya, boğulmaya en fazla maruz kalanların 'az yüzme biliyorum' diyenler olduğunu kaydetti. Yaz aylarının yeni başlamasına rağmen yaklaşık 50 kişinin boğulduğunu dile getiren Çetinkaya, yüzme bilenlerin bile, gölet, kum ocağı gibi balçıklı sulardan kaçınmasını istiyor. Yüzme Antrenörleri Derneği Başkanı, 'ayaklarımı sokayım' diyenlerin yavaş yavaş suya girdiğini daha sonra da panikleyerek çırpınmaya çalıştığını anlatarak, "Yanında iyi bir yüzücü yoksa ne yazık ki göz göre göre boğuluyor." diyor. Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen yüzmeye gereken önemin verilmediğini ifade eden Çetinkaya, 81 ilin sadece 38'inde yüzme havuzu bulunduğunu dile getiriyor.

İlkyardım hayat kurtarır

Çırpınmakta olan kişiye, suda kurtarma eğitimi almamış kişilerin dışındakiler, yüzme bilseler dahi yaklaşmamalı.
Boğulan kişiye mümkünse bir tekne ile yaklaşmalı. Mümkün değilse ipe bağlı bir can simidi ya da tahta parçası, çırpınan kişiye atılabilir.
Uzun bir sırık ya da iple kişiye ulaşmaya çalışılmalı.
Çok iyi yüzme bilinmiyor ve boğulan kişi çok panik görünüyorsa çırpınmanın bitmesi, kişinin kendinden geçmesi beklenmeli.
Normal solunum ve dolaşım sağlandıktan sonra bilincin durumuna göre pozisyon verilmeli.
Kurtarılan kişi karaya çıkarılıp sırtüstü yatırılmalı.
Yakası ve kemeri gevşetilmeli, varsa takma dişi çıkarılmalı.
Çenesi yukarı gelecek şekilde başı geriye çekilmeli, varsa ağzının içindeki yabancı cisimler temizlenmeli. Solunum yolları açılmalı.
Çeneye bastırılarak ağzın açılması sağlanmalı, diğer el ile burun delikleri kapatılmalı.
Derin nefes alınıp ağızdan ağza dakikada 12-15 defa üflenmeli.
Göğüs kafesinin yükselip yükselmediği kontrol edilmeli.
Solunum normale dönünceye kadar işleme devam edilmeli.
Göğüs kafesine bastırarak kalp masajı yapılabilir.
Yutulan suyun çıkartılması için iki el ile yaralının karnı altından tutularak gövdesi yukarı kaldırılmalı. Bu suretle hava yolundaki suların boşalmasına yardım edilmiş olunur.

Nurullah Kaya

1 yorum

Kurtaralım derken ölüyor ve öldürüyoruz

evet kardesim haberi duyunca cok üzüldük geride kalanlara Allah sabir versin bilincsiziz

22.05.2008 - talib

Konular