3 nasihat...

[center][b][u][size=3][color=red]Adamin biri evinden çok uzaklara çalismaya gitmis, yillarca çalistikdan sonra yaninda 3000 akçe ile evine dönmeye karar vermis.

Evine dogru giderken büyük bir sehirden geçmesi gerekiyormus, sehrin sokaklarinda yürürken köse basinda bir adamin:
?Bir nasihat bin akçe, bir nasihat bin akçe? diye bagirdigini duymus..nasil olur diye düsünmüs, ben yillarca yaban ellerinde çalistim ancak 3000 akçe biriktirebildim, sadece bir nasihat bin akçeye nasil olur? Ancak merakini da giderememis, dönüp bin akçeyi adama vermis, bunun üzerine adam ona;
?KADERDE NE VARSA O ÇIKAR? demis..
Yoluna devam ederken bir baska nasihatçi görmüs, o da önceki gibi bir nasihati bin akçeye satiyormus. Ikinci nasihat için de adama bin akçe vermis..bu defa;
?GÖNÜL KIMI SEVERSE GÜZEL ODUR? nasihatini almis..
Sehrin çikisinda 3. nasihatçiyi görmüs ve son bin akçesini de ona verip;
?HIÇ BIR IS ACELEYE GELMEZ? nasihatini almis. Adamcagiz elinde 3 nasihat, bes parasiz memleketine dogru yol almis..zaman zaman yaptigina üzülmüs ama her seferinde de kendi kendine ?Vardir bir hikmeti? demis..
Köyün birine geldiginde köylüleri çok üzgün görmüs, sebebini sormus, köylüler kendilerinin tek su kaynagi olan suyun kesildigini, kuyunun içine girenlerin canavar tarafindan öldürüldügünü söylemisler..
Ne yapmasi gerektigini düsünürken 1. nasihat aklina gelmis..evet kaderde ne varsa o çikar, ben bu kuyuya girip suyu almaliyim demis ve kuyuya girmis.Kuyuda canavar onu alip bir yere götürmüs ve sormus..?Ben buraya her gelene bir soru soruyorum, bilemiyenleri öldürüyorum, ayni soruyu sana da soracagim, bilemezsen kendini ölmüs bil?Sonra canavar bir dizine çok güzel bir kiz, diger dizine de bir kurbaga oturtup sormus ? Söyle bakalim hangisi daha güzel?? Adamin aklina 2. nasihat gelmis ve hemen cevap vermis ? Gönül kimi severse güzel odur? Canavar bu cevaba çok sevinmis, çünkü kurbaganin gözlerine asik olmusmus..neticede adam ile suyu serbest birakmis..
Sonunda evine gelmis..ancak pencereden baktiginda karisini genç biriyle oturup konusurken bulmus. Çok sinirlenmis, hemen silahini almis..ancak aklina 3. nasihat gelmis..?Hiçbir is aceleye gelmez? Sogukkanli davranip karisinin yanina girmis ve sakin bir sekilde sormus o gencin kim oldugunu..Karisi cevap vermis gülümseyerek? Sen gittiginde ben hamileydim, o gördügün genç senin oglundur?

Mevlana Hazretleri konuyu hikaye ederek böyle anlatiyor ama bizlerin bundan çikaracak çok hisselerimiz oldugu asikar..
__________________

İŞTE SUSTUM SENİ DİNLİYORUM[/color][/size][/u][/b][/center]

2 yorum

Ynt: 3 nasihat...

[left][b][color=red]tevekkül, rabbe sığınma ve dehalet etme.., islamda en güzel şiar
Rabbim cümlemizden razı olsun kardeşim..[/color][/b][/left]

05.03.2009 - hesra

Ynt: 3 nasihat...

Allah razı olsun ...
Yine her zamanki gibi güzel bir paylaşım ve ibret almamız gereken bir hikaye ...

05.03.2009 - hhmercan

Konular