Bebeklerde Akdeniz Anemisi (Talasemi) Belirtileri Nelerdir?

İki ana tip talasemi vardır ve Güneydoğu Asya, Çin ve Filipin kökenlilerde ortaya çıkan alfa talasemi ve İtalya, Yunanistan, Orta Doğu ve Afrika kökenlilerde ortaya çıkan beta talassemi gibi talassemi tipleri vardır. Beta talassemi ayrıca, beta talassemi minör ve beta talassemi majör olarak da ikiye ayrılır. Cooley anemisi adı ile de anılan beta talassemi majör, beta talassemi intermedia ve minörden daha ağırdır.


Talasemi belirtileri olarak, alfa talassemi bulunan çocukların çoğunda, değişik derecelerde kansızlık vardır. Alfa talassemili ağır vakalar fetüs ya da yenidoğan olarak ölebilir.

Beta talasemi minör bulunan bir çocukta hiç belirti bulunmayabilir. Beta talasemi majör bulunan çocuklar doğum sırasında sağlıklı göründüğü halde, yavaş büyür ve solukluk, halsizlik, yaşamın birinci ya da ikinci yılında az yemek yeme vardır. Bu çocuklarda çoğunlukla nefes darlığı olur, bazen kanlı ya da koyu renkte idrar yaparlar ve bu çocuklarda sarılık da gelişebilir. Tedavi edilmediğinde, beta talasemi majör dalak ve karaciğerde, kalpte, yüz kemiklerinde büyümeye neden olabilir. Zaman içinde çocuk kalp yetersizliğinden ölebilir. Beta talassemi intermedia da buna benzer semptomlara neden olur iken, kansızlık daha hafiftir.

Talasemi teşhisinde, doktor çocukta talassemi bulunduğundan kuşkulanır ise kan tahlilleri ve kan hücrelerinin yapım yeri olan kemik iliğinin incelenmesini isteyerek tanıyı koyabilir. Hastalık kalıtsal olduğundan, doktor ebeveylerin kanlarını da inceleyerek tanıyı doğrulamak için ve başka çocuklar da yapmak istenildiğinde genetik danışmanlık hizmetini tavsiye edebilir.