İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Uygulanır?

İdrar kaçırma tedavisi, mesane enfeksiyonu, vajina enfeksiyonu, mesane tümörleri, taşları, menopoz sonrası hormonal değişiklikler, zorlu doğumlar, sinirsel hastalıklar, karın bölgesine uygulanan şua tedavisi, erkeklerde prostat büyümesi, kullanılan bazı ilaçlar, mesane tıkanıklıkları gibi sebeplerle oluşan idrar kaçırma sonrasında uygulanır.

İdrar kaçırma şikayeti olanlara uygulanacak tedavi nasıl olur?

Egzersiz: Bazı durumdaki hastalarda ilk olarak başvurulacak yöntemdir. Farklı şekillerde egzersiz uygulaması olabilir. Hastanın kendi kaslarını doğru olarak kasması öğretilip, çalışması istenir. Bu yöntemde hastaların uyumsuzluğu gözlenebilir. Geliştirilen en yeni yöntem Manyetik Pelvik Taban Stimülasyonu, idrar kaçırmaya karşı oldukça etkilidir. Haftada 2-3 kez yapılan çalışma 20 dakika sürmektedir. Ağrısız ve basit bir uygulamadır. Pasif egzersiz yapılarak, pelvik taban kaslarının etkili olarak çalışmasını sağlar. Kişi kaslarının kasıldığını hissederek, güçlenen kasları sayesinde idrar kaçırma tedavi edilir. Bu tedaviden aşağıdaki kişiler fayda sağlayabilir;

İdrar kaçırma şikayeti olan erkek ve kadınlarda uygulanabilir.
Zorlu bir doğum sonrasında, esnemiş olan pelvik taban kaslarının güçlendirilmesi gerektiğinde kullanılır.
Cerrahi tedaviye uygun olmayan hastalarda uygulanabilir.
İdrar kaçırma şikayeti olan genç kadınlar, ameliyat olmayı istemezlerse bu yöntem uygulanabilir.
Daha önce ameliyat olsa da, idrar kaçırma sorunu devam eden kadınlarda uygulanabilir.
Prostat ameliyatı sonrasında idrar kaçırma şikayeti olan erkeklerde uygulanabilir.
Kronik prostat iltihabı bulunanlarda uygulanabilir.
Müzmin pelvik ağrısı bulunanlarda uygulanabilir.
Manyetik Pelvik Taban Stimülasyonu tedavisi uygulanmış hastalarda herhangi bir yan etki görülmez. Uygulanan 16-20 seans sonrasında yarar görmüş kişilerde, belli sürelerde yenilenebilen bir tedavi şeklidir. Hastalar yarar görmezse farklı tedaviler uygulanmalıdır.

İlaç tedavisi: Bu tedavi tuvalete yetişemeden idrar kaçıran, öksürürken, hapşırırken idrar kaçıran hastalara tek başına ya da diğer yöntemlerle beraber uygulanır. İdrar kaçırmayı önlemek için kullanılan ilaçlar, uzun süreli kullanımları sonrasında etkili olabilirler. Bazı ilaçların yan etkileri olduğundan, özellikle yazın sıcaklarda sorun yaşanabilir.

Cerrahi tedavi: Önceki yıllarda uygulanan ameliyatlarda, mesanenin yukarıya doğru çekilmesini sağlayan yöntem kullanılmaktaydı. Ameliyat olan hastaların 2. yıldan sonra yeniden idrar kaçırma şikayetlerinin olması nedeniyle, alternatif tedaviler kullanılmaktaydı. İdrar kaçırmanın asıl nedeninin pelvik tabanında bulunan destek kas dokusunun yetersizliği olduğunun anlaşılması nedeniyle, mesanenin aşağıya doğru inmesini engelleyecek şekilde tabana hamak tarzı destek sağlayıcı özel bir madde, ameliyatla yerleştirilmeye başlandı. TVT adındaki uygulamanın nekahat dönemi kısa ve kolay bir işlemdir. Günübirlik yapılan işlem, lokal anestezi altında ile gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem idrar kaçırma tedavisini oldukça kolaylaştırmıştır. Ameliyat sonrasında %90 olan başarı, beş yıl sonra da % 80 olarak tespit edilmiştir.