Antonio Anastasio Volta

Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta 18-02-745 ile 5-03-1827 yıllarında yaşamış ve pilin icadı ile tanınan ünlü fizikçidir.

İtalya'nın Como ilinde doğdu. 1774 yılında ünlü okullardan biri olan Royal okulunda fizik profesörü oldu ve bir çok başarılara imza attı. Aradan çok kısa bir süre geçtikten sonra statik elektrik üretebilen elektroforu icat ederek, bu icat sayesinde devlet yardımı alabileceğini biliyordu.



Volta, çalışmalarını hızla sürdürürken 2 sene sonra yani 1776 da gaz kimyasını incelemeye başladı.



O yıllarda Amerikalı Kaşif Benjamin Franklin'in "yanabilen hava kağıdını" okudu. Aklında hemen bir ışık yandı ve bu okuduğu sayesinde metan gazını keşfetmişti. 1776 yılının kasım ayında italyanın ünlü göllerinden olan Moggiore gölünde metan buldu ve 2 sene sonra metan'ı sunmaya başladı.



1779'da Pavia üniversitesinde fizik profesörü oldu. 40 yıl yerinde kalan volta, Como'lı bir kadın ile evlendi.



1800'lu yıllarda ilk pili icat eden Volta, o sıralarda elektrik potansiyelini ve yükünü ayrı ayrı inceliyordu. Kapasitans yasası olarak adlandırılan bu inceleme daha sonra elektrik potansiyelinin adı olan VOLT olarak hayatımıza girecekti.



Volt = Volta...



Çinko ve Sülfrik asit sayesinde volta hayatımıza pili kazandırdı ve bugün cep telefonlarımızda kullandığımız tabanı bu insana dayalı olan piller hayatımızın vazgeçilmezleri.