Başarılı olmanın sırrı ve 10 bin saat teorisi

Başarılı bir insan olmak, hayatta tuttuğunu koparan biri olmanın sırrı 10bin saatte gizli. Bazı insanlar diğerlerine göre neden daha çok başarılı? Onları bu kadar başarılı yapan sır nedir?

10 bin saat teorisi işte bu başarıyı anlamak için bir mihenk taşıdır. Teoriye dair çok farklı yaklaşımlar olsada bizim için teorinin doğruluğu ya da isabet oranı değil. Bu teori ile kazanacağımız yeni bir bakış açısı çok daha önemlidir.

Çıraklık, kalfalık ve ustalık sürecini çok daha iyi anlayabilmemizi sağlamaktadır.

10bin saat teorisi nedir

Psikolog Anders Ericsson'un yaptığı bilimsel araştırmalar sonucu tespit ettiği bir rakamdır. Malcolm Gladwell yazdığı kitap ile populer kültüre tanıtmıştır. Yapılan çalışmalarda çok başarılı öğrenciler ile daha düşük seviyede başarılı öğrenciler arasında ayırdıkları zaman ile bir ilişki oldugunu görmüşler.

Yapılan analiz araştırma ve gözlemle 3bin - 5bin - 7bin saat egzersiz farkının başarı seviyesinin farkını gösterdiğini görmüşler. Yetenek zeka akıl vs başka bir çok faktör bir kenara ayrılan zamanın en temel etken oldugu görülmüş. Ve buradan yola çıkarak 10 bin saat'i elde etmişler.

Bu yolla yapılan hesaplar sonucu günde 4 saat ayırarak ortalama 10 senede kişinin olmak istediği şeyde uzmanlaşabileceği varsayılmıştır.

10bin saat'in yeterli olmadığı 20bin hatta 30 bin saatin de gerekli oldugu dile getirilmiştir.

Bu teorinin tam zıttı 21 saat teorisi de ortaya atılmıştır. Günde 1 saat ile 3 haftada başarıyı yakalamak.

Burada birisi uzmanlaşma ile alakalı iken diğer ise bir konuda birşey yapabilme ile alakalıdır. Ve birbiri ile tamamen farklı konulardır.

Totalde 10bin saat içinde yüzlerce 21 saatin 3 haftaların toplamının sonucudur.

Peki bu teoriyi biz nerelerde nasıl kullanabiliriz?

- kendi kişisel gelişimimiz için kullanabiliriz.

- başkaların beceri ve yeteneklerinin derinliğini anlamak için mihenk taşı olarak kullanabiliriz.

Hayal mi kuruyor yoksa yola çıkmış mesafe kat ediyor mu?

Bu teori ile alakalı yazılarımız gelmeye devam edecektir.

Konular