İbn-i Sina Kimdir?

İbn-i Sina filozof, hekim ve çok yönlü Müslüman Fars veya Türk bilim adamıdır.

Bugünkü Özbekistan sınırları içinde yer alan Buhara yakınlarında bulunan Afşana kentinde dünyaya gelmiştir. İbn’i Sina’nın babası Abdullah, saygın bir bilim adamıydı. Buhara’da iyi bir eğitim gören İbn’i Sina olağan üstü zeka ve hafızası ile henüz 10 yaşına Kuran-ı kerim’i ezberlemişti. 14 yaşına geldiğinde öğretmenlerini bile geçmek üzereydi. Tam adı, Ebu Ali el Hüseyin İbn’i Abdullah İbn’i Sina el Belhi ‘dir.

İbn’i Sina adını daha çok tıp ile duyursa da felsefe , matematik, fizik, kimya, müzik, astronomi gibi bilgi ve becerilerle donanımlıdır. Matematik konusunda matematik terimlerinin manaları; astronomi alanında ise duyarlı gözlemler yapma ile ilgilenmiştir.

İbn’i Sina tıp alanında yaptığı çalışmalar ve incelemeler sonucunda hastalıklara sebep veren gözle görülmeyen yaratıklar olduğunu yani mikroplar olduğunu fark etmiştir. Mikroskop’un olmadığı bu dönemde böyle bir şeyin iddia edilmesi ise çok dikkat çekicidir.

Önemli İslam düşünürlerinden olan İbn’i Sina ilahiyattan ve ahlak ve siyaset felsefesi de dahil olmak üzere bir çok bilimle ilgilenmiştir. İbn’i Sina 1037 de Hemedan da mide rahatsızlığı yüzünden hayata gözlerini yummuştur.

İlkleri:
- Kanın gıdayı taşıyan bir sıvı olduğunu’nu
- Şeker hastalığında idrardaki şekerin varlığını
- Kızıl hastalığını
- Birçok hastalığa gözle görünmeyen mikropların sebep olduğunu, ilk defa mikrobun varlığını
- Suyun filtre ile mikroplardan temizlenmesi gerektiğini
- O zamana kadar bilinmeyen kemiklerin ve sert dokuların da iltihaplanabileceğini
- Şarbon hastalığını
- Genetik yolla hastalıkların geçebileceğini
- Karaciğer hastalıkları ve Sarılık(Hepatit)’ıkeşfetti.
- Ameliyatlarda ilk defa uyuşturucu ilaçlar kullandı.


Konular