Mutluluk üzerinde dört hormonun rolü

Mutluluk hormonları olarakta bilinen dört hormon. Endorfin, dopamin, serotonin ve oksitosin

İnsan beyni üzerinde yapılan araştırmalarda hormonların hayatımızın etkisi incelenmiş. Sonuç olarak bir çok farklı hormonlar olsa da bu dört hormon kritik noktada olduğu gözlemlenmiş. boşanmaya kadar giden bir çok kararlarımızdaki gizli etkileri görülmüştür.


Serotonin hormonu sosyal statü ile ilişkilendirilmiş. Takdir edilme, alkışlanma sevilme dürtümüzle ilişkili. Beğenildiğinizde takdir edildiğinizde beynimizde salgılanan bir horman. Aşağılandığımızda hakaret edildiğimizde ise yoksun kaldığımız hormon.

Beş sevgi dilinde de geçen onaylanma ve takdir dili Serotonin hormonu ile ilişkili. Eğer hayat arkadaşınızı aşağılıyor eziyor ya da küçümsüyorsanız tekrar düşününüz derim.


Dopamin hormonu, başarı ile ilgili. Birşeyi yapmak, bir hedefe ulaşmak. birşeyi elde etmek. Motivasyon ve harekete geçmek için tetikleyici horman. Havuç ve sopa durumu. Ödül ve ceza ile ilişkili bir hormon. Serotonin dışsal bir takdire sosyal çevreye statüye ilişkili iken dopamin yapılan bir şeyin sonunda elde edilen haz ve zevk ile ilişkili. İşe yaradığını hissetmek.


Oksitosin hormonu güvene dayalı bir salgılama durumu. İnsanları birbirine bağlayan aralarında güveni tahsis eden bir horman. Daha cok sevgi aşk ve birebir ilişkilerde salgılanır. Yakın dostluklar arkadaşlık. Karşının size sevgisini göstermesi ile alakalı. Sarılmak hediyeleşmek gibi şeyler etkiler. Beş sevgi dilindeki hediye, temas ve kaliteli zaman bu hormonu besleyecektir.


Endorfin hormonu ise stresle savaşan asker gibidir. Anksiyete ve depresyona karşı yardımcı olacaktır. Fiziksel yorgunluklar, somut eylemler, yürümek, koşmak, antriman yapmak, spor yapmak bunların hepsi endorfin hormonu yükseltir.

Gülmekte endorfin hormonu salımını tetikler. Komedi filmi izlemek kahkaha atmak yardımcı olacaktır. Çocuklarla oynamak, eğlenmek.. Şakalaşmak.

Burada mutluluğumuzu etkileyen bu dört hormondan bahsettik.



Konular