Özgüven, Ego ve Kapı paspası analizi

Kişilik analizlerinde karşımızdaki kişiyi tanımak ve tanımlayabilmek için bir çok araç var. Her biri bir ustanın alet çantasındaki parçalar gibi. Kişilik analizdeki kullandığımız araçlardan birisi de özgüven ve ego analizidir.

Bu teoriye göre kişi de ya özgüven vardır ya da ego vardır. Özgüven arttıkca EGO azalır. Ego arttıkca özgüven azalır.

Özgüven ya da ego bir çok farklı yerde farklı kelime ve kavramlarla ifade edilebilir. Başka anlamlar taşıyabilir. Ancak burada bu anlatımımızda ifade ettiğimiz çerçeveden değerlendirmek konuyu anlamanızda daha faydalı olacaktır.

Özgüven bizim kültürümüzde var olan mütavazilik kelimesinin karşığı. Hatta burada ifade edilen özgüven mütavazi ne demek daha iyi anlamamızda yardımcı olmakta.

EGO ise yine bizim kültürümüzdeki KİBİR kelimesinin karşılığı. Ve bu kibre en büyük örnek şeytanı lainin Hz. Adem'e karşı gösterdiği kibirdir. O topraktan ben ateşten yaratıldım ona secde etmem demesidir.

Kapı paspası ise.. Ne Egosu yüksek ne de özgüveni olan kişiler için kullanılır. Her iki değeri de düşük.. İşte bizde mütavazilik ile kapı paspaslığı sık karıştırılan bir durum.

Ego yani kibir sahibi insanların bütün hayatlarına bu yansımaktadır. Kendilerini üstün görme ve diğer insanları aşağılama güdüsüne sahiptirler. Aslında bu kişilerin kendileri ile problemleri vardır.

Özgüven burada kişinin kendisini sevmesi, değer vermesi, kendisi ile barışık olması anlamlarını da kapsamaktadır. Alınganlık ve kibir yapmaz.

Kapı paspasları sanki iyilik meleği gibi davranabilir, şefkatli merhametli insancıl gibi gözükebilir. İlk etapta anlaşılamayabilir ve yanlış anlaşılabilir tiplerdir. Ancak onların insani tarafları gerçekten insani olmalarından ziyade düşük özgüven ve ego sonrası gösterdikleri tepkidir.

Bu üçlü yapı insanları okuma konusunda bize önemli ve kritik bir fikir verir. Çünkü bu kriterler diğer kişilik analizlerinde kullanılmıyor. Ancak bir insanın tüm tutum ve tavırlarının perde arkasında bu üçlünün etkisi yatmaktadır.

Konuyla alakalı bilgilendirici yazılar gelmeye devam edecek



Konular